Afgelopen september en oktober lag de ontwikkelingsvisie ter inzage en kon je reageren. Op 12 december is de ontwikkelingsvisie voorgelegd aan het college van burgemeester en wethouders. In februari 2024 gaan de ontwikkelingsvisie naar de gemeenteraad ter besluitvorming. Het procesverslag samenspraak gaat mee ter informatie, zodat de raad kan inzien hoe het participatieproces is verlopen en wat met de inbreng is gedaan. Op de website eindhoven.nl/wielewaal vind je een video over het samenspraakproces.
Samen met de stad
Meer dan 2500 ideeën en meningen over de toekomst van het stadsbos en De Wielewaal zijn het afgelopen jaar ingediend door inwoners, belangenorganisaties, ondernemers en andere betrokkenen. Tijdens stadsbosdagen, via de website en het stadsbosdoolhof heb je jouw mening of idee kunnen geven over de toekomst van het stadsbos. Alle ideeën en meningen zijn getoetst aan de kaders van de gemeenteraad, en samen met resultaten uit onderzoeken naar natuur en cultuurhistorie, waar mogelijk verwerkt in de ontwikkelingsvisie. In het procesverslag samenspraak vind je op welke manieren is geparticipeerd. In het logboek staat welke ideeën en meningen in de ontwikkelingsvisie zijn verwerkt en welke niet. Dit is te vinden op de website.
Inhoud ontwikkelingsvisie
Het stadsbos wordt een plek voor cultuur, natuureducatie, rust en avontuur, gebaseerd op het gedachtegoed van Philips. Het is toegankelijk en bereikbaar voor iedereen. Het realiseren van zones voor natuur krijgt voorrang. Als er recreatie plaatsvindt, is dat met respect voor de natuur. Het stadsbos is een verzameling van landgoederen (zoals De Wielewaal, De Mispelhoef en De Grote Beek), parken (zoals het Philips de Jonghpark en Philips van Lenneppark) en buitenplaatsen (zoals de Welschap en de Philips Fruittuin). Deze deelgebieden hebben al een eigen identiteit en functie, en vormen samen het grote, groene stadsbos. Dit wordt benadrukt door de natuur te versterken, de toegankelijkheid te verbeteren, verbindingen te maken tussen landgoederen en herkenbare entrees toe te voegen. Ook komt er een agenda met activiteiten. Met een eigen beeldmerk benadrukken we de verbondenheid van de landgoederen, maar behoudt elk landgoed ook haar eigen identiteit.
Ruimtelijk plan Landgoed De Wielewaal
Voor De Wielewaal is een ruimtelijk plan opgesteld. Het plan biedt concrete acties voor het juiste beheer van het landgoed. Een belangrijke aanleiding is het sterk veranderende klimaat. Het veranderende klimaat zorgt voor problemen in de stad, zoals afname van de biodiversiteit, hitte en luchtvervuiling. Met dit plan behouden en versterken we de natuurwaarden, biodiversiteit en leefbaarheid in de stad. Om in 2025 het landgoed open te kunnen stellen, zijn we in overleg met de erven Philips en de andere bewoners op het landgoed. We gaan het komend jaar aan de slag met het veilig en toegankelijk maken van wandelpaden en het herstellen van cultuurhistorische tuinen. Meer weten over de cultuurhistorie van het landgoed? Bekijk dan de video Cultuurhistorie Landgoed De Wielewaal op de website.
De gemeente heeft 1 miljoen euro vrijgemaakt voor het achterstallig onderhoud, het versterken van de natuur en aanbrengen van erfafscheidingen op het landgoed. Andere ambities uit de ontwikkelingsvisie worden uitgewerkt in een uitvoeringsprogramma en uitgevoerd zodra (financiële) kansen zich voordoen. Denk daarbij aan herstel van de Kromme sloot (ook bekend als de Grote Beek), herstel van de historische tuinen, aanleg voetpaden en het fietspad over de Postdijk. De ontwikkelingsvisie, met daarin het ruimtelijk plan verwerkt, zijn te vinden op de website.
Voor de andere deelgebieden in het stadsbos worden nog ruimtelijke plannen uitgewerkt. Wanneer dat gebeurt hangt af van initiatieven uit de stad. Voor het deelgebied waar het voormalig golfterrein Welschap ligt, gaat de gemeente een gebiedskader opstellen.
Hoe verder?
Als de raad in februari 2024 de ontwikkelingsvisie goedkeurt, starten we met de uitvoering zoals in deze wijkinfo beschreven. Voor meer informatie bezoek de website.