Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je je hiervoor hebt ingeschreven of omdat je aanwezig was op een van de klimaatmissiebijeenkomsten. Via de nieuwsbrief houden we je op de hoogte van alles rondom de Klimaatmissie. Specifieke doelgroepen, zoals de klankbordgroep, worden ook apart geïnformeerd indien nodig.
Stel je deze nieuwsbrief niet op prijs? Schrijf je dan uit via de link onderaan dit bericht. |
| |
|
De gemeenten Eindhoven en Helmond bundelen hun krachten met inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties. Samen werken we aan een ambitieuze missie: versneld fossielvrij, circulair en klimaatbestendig worden. Het doel? Duurzame, gezonde en leefbare steden waarin we prettig kunnen wonen, werken en recreëren. We streven naar steden waar we grondstoffen hergebruiken, gebruikmaken van duurzame energiebronnen (zon en wind) en die zijn aangepast aan uitdagingen zoals hitte, wateroverlast en droogte. Waarbij directe CO₂-uitstoot teruggebracht is naar nul. Allemaal binnen vier stadsthema’s en 22 missietrajecten.
|
|
|
In deze nieuwsbrief van de Klimaatmissie blikken we terug op de klankbordgroep die in maart plaatsvond, kijken we vooruit naar een klimaatlab over financiën en zetten we twee projecten in 'de etalage'. |
27 maart vond de tweede klankbordgroepbijeenkomst van de Klimaatmissie plaats. Het belang en de urgentie van de Klimaatmissie werd door Rik Thijs, wethouder van gemeente Eindhoven, namens beide besturen geschetst. Ook lichtte hij toe waarom ervoor is gekozen een pas op de plaats te maken met het indienen van het klimaatcontract bij Europa.
Hij gaf aan dat we daarom nu door kunnen gaan met de focus en energie op versnellen in beide steden, zodat we toewerken naar een klimaatneutraal, circulair en klimaatbestendig Eindhoven en Helmond. Hierop kwamen ook suggesties uit de groep aanwezigen voor nieuwe aan te haken partijen en projecten. Vervolg
Deze klankbordgroepbijeenkomst hebben we ingestoken als een informatieve sessie om elkaar bij te praten. De volgende klankbordgroepbijeenkomsten worden meer inhoudelijk voorbereid en de eerstvolgende organiseren we in juni in Helmond. Oproep
De klankbordgroep bestaat uit een groep inwoners van beide steden. Ze werken en denken mee over allerlei onderwerpen van de Klimaatmissie. De klankbordgroep komt een aantal keer per jaar bij elkaar. Woon of werk je in Helmond en wil je graag meedenken en -praten in de Klankbordgroep? Mail ons via energietransitie@helmond.nl. |
In mei organiseren we een klimaatlab over financiën. Hoe financieren we de energietransitie en verduurzaming van onze steden? Een grote vraag, zonder eenvoudig antwoord. Dat het een knelpunt is, weten we. Maar waar loop je precies tegenaan?
Kortom, wat zijn barrières, welke oplossingen hebben we daarvoor al op ons netvlies, en wat ontbreekt nog?
Het is een bijeenkomst gericht op financieringsvraagstukken van (grote) organisaties en dit keer dus niet geschikt voor inwoners.
Wanneer? 30 mei, 09.00-11.00 uur Waar? Microlab, Strijp-S, Eindhoven Wie? (Grote) organisaties
Bij meer dan 60 aanmeldingen verspreiden we de groep over twee data. Daarover ontvang je uiterlijk twee weken van te voren een mail. Bij geen mail, dan blijft het één bijeenkomst op 30 mei. Wil je erbij zijn? Meld je vast aan door hieronder op de knop te klikken. |
Dit jaar maken we onderscheid tussen klimaatlabs en een grotere bijeenkomst, de klimaatconferentie. De klimaatlabs organiseren we thematisch, bijvoorbeeld over financiering, monitoring of gedragsverandering. Zo kunnen we beter inspelen op de knelpunten die de projectleiders en partners samen vaststellen. De klimaatconferentie is een bredere bijeenkomst in oktober. Daarbij willen we met partners de missies en projecten van de klimaatmissie in de spotlight zetten.
We kijken ook naar manieren om andere doelgroepen bij onze missie te betrekken. Zo organiseren we een aantal bijeenkomsten met de klankbordgroep voor inwoners en kijken we hoe we participatie met jongeren kunnen inrichten. |
- Klimaatlab financiën - 30 mei
- Klankbordgroep - juni / november
- Klimaatlab monitoring - september
- Klimaatconferentie - oktober
|
In dit onderdeel van de nieuwsbrief zetten we twee projecten, initiatieven of ideeën van beide steden in 'de etalage'. Deze berichten zijn ook te vinden op de afzonderlijke websites van de gemeenten www.eindhovenduurzaam.nl en www.heelhelmondduurzaam.nl. Dit keer twee projecten in het teken van circulariteit.
|
HELMOND - Ruimte voor circulaire economie
Met het aan de bron scheiden van ons bedrijfsafval zorgen we dat er meer restmaterialen worden hergebruikt en gerecycled. Bedrijfsafval bevat waardevolle grondstoffen die vaak onbenut blijven en worden verbrand. Echter vraagt bronscheiding om een andere inrichting van de (geringe) beschikbare bedrijfsruimte. Ruimte die veel bedrijven niet hebben, of efficiënter kunnen benutten.
Stichting Bedrijventerreinen Helmond werkt daarom samen met Helmondse bedrijven en partners aan een collectieve oplossing: de grondstoffenhub. Een fysieke ruimte ingericht voor het opslaan van brongescheiden reststromen – vergelijkbaar met de reguliere milieustraat voor inwoners.
De grondstoffenhub toont het potentieel van collectieve inspanningen: samenwerken leidt niet alleen tot significante milieubesparingen maar ook tot economische voordelen. Met een tijdelijke locatie op het oog, gaan we praktisch aan de slag: we testen hoe alles werkt en maken verbeteringen waar nodig. Zo werken we samen aan de Helmondse circulaire transitie. |
EINDHOVEN - Industriepark De Hurk voorop
In Eindhoven verduurzamen we ook de grote industrie-, en bedrijventerreinen. Deze verduurzaming komt tot stand door de samenwerking tussen ondernemers, gemeente en provincie. Zo ook bij industriepark De Hurk in Eindhoven. Voor het thema Circulariteit hebben we onderzoek laten doen naar kansrijke reststromen die vrijkomen op De Hurk. Dat wat nu afval wordt en in de restafvalbak belandt, kan ook hergebruikt worden. E-waste blijkt een kansrijke stroom op het terrein. Op dit moment wordt in Nederland iets meer dan de helft van de totale hoeveelheid elektronisch afval niet gerecycled en belandt bij het restafval. Terwijl dat een bron aan waardevol herbruikbaar materiaal is.
Inzamelactie
Eind januari verzamelde Mirec e-waste op De Hurk door een ophaalronde te rijden. Het bleek een groot succes! Tijdens de eerste inzamelronde is er in totaal 3.210 kg bruikbare reststromen ingezameld, waarvan 1000 kg E-waste en 2500kg pallets. Op dit moment loopt er een pilot waarin Mirec kosteloos (kapotte) elektronica, pallets en harde kunststoffen ophaalt. Van deze materialen worden vervolgens weer waardevolle grondstoffen gemaakt. Verbeteringen
Door alle feedback die uit de eerste inzamelronde is verzameld door de deelnemers, zijn er verbeteringen doorgevoerd. Zo wordt er door een nieuwe indeling in de trailer en het gebruiken van een stapelaar, de ruimte beter benut. Dit leidde tot een efficiëntere inzameltijd per deelnemer, een hoger volume per trailer en dus een lagere uitstoot per transport. Ook werd de inzamelroute geoptimaliseerd met behulp van ChatGTP. Door het inzetten van meerdere communicatiekanalen zijn er meer deelnemers bereikt en tegelijkertijd geïnformeerd over wat wel en niet ingezameld wordt. Zo verminderen we de inzameling van niet bruikbare materialen én worden er kosten bespaard. De volgende ophaalronde staat gepland op donderdag 30 mei.
|
Hierboven zie je de infographic van de Klimaatmissie.
Hierin geven we weer waar de Klimaatmissie in beide steden voor staat: een vitale binnenstad (geel), leefbare wijken (groen), bestendige bedrijvigheid (oranje) en een robuuste regio (paars). Dit zijn de vier stadsthema’s van de Klimaatmissie. - Vitale binnenstad, weergegeven in kleur geel - Leefbare wijken, weergegeven in kleur groen - Bestendige bedrijvigheid, weergegeven in kleur oranje - Robuuste regio, weergegeven in paars Tussen de blokken loopt een rood pad dat leidt naar onze missie: klimaatneutrale, circulaire en klimaatbestendige steden. Dat pad is in herkenbaar rood, de huisstijlkleur die terugkomt bij beide gemeenten.
Op de vier blokken zijn iconische gebouwen weergegeven van beide steden. Daartussen zijn de icoontjes van verschillende missietrajecten weergegeven. Bijvoorbeeld: "De circulaire binnenstad en duurzaam consumeren" en "samenwerking en kennisdeling". Op het plaatje is de toekomst weergegeven, zo zie je overal planten en bomen, elektrisch deelvervoer en meer fietsers en wandelaars.
Is jouw organisatie gelinkt aan de klimaatmissie? En wil je jouw deelname beeldend maken? Gebruik dan deze infographic. Binnenkort volgen logo’s en andere grafische hulpmiddelen. De infographic is de downloaden via "Downloads" op deze webpagina: www.eindhovenduurzaam.nl/klimaatmissie. |
|
|
Binnen de Klimaatmissie werken we met honderden inwoners en meer dan 100 (maatschappelijke) organisaties aan projecten. Sommige projecten bestaan al, andere zijn nieuw. Iedereen kan meedoen aan een project of een nieuw idee voorstellen.
Voor meer informatie over de Klimaatmissie ga naar www.eindhovenduurzaam.nl, www.heelhelmondduurzaam.nl en KNAPHE (wat-als-het-ons-lukt.vercel.app) This letter contains information about the Climatemission. For information in English and other languages, please visit the website: www.eindhovenduurzaam.nl and press the translate button.
|
|
|
Gemeente Eindhoven, Stadhuisplein 1, 5611 EM, Eindhoven
Gemeente Helmond, Weg op den Heuvel 35, 5701 NV, Helmond |
Wil je niet gemaild worden door de Klimaatmissie? Schrijf je dan direct hier uit. Uitschrijven |
|
|
|